THIS IS MY LIFE AND MY BEAUTIFUL WORLD. THERE IS NOTHING IMPORTANT THAN FAMILIES. ALL THE PEOPLE IN THESE PICTURES BELOW IS IMPORTANT TO ME. THEY ALWAYS THERE WHEN YOU NEED THEM. I LOVE MY FAMILY. GIVE ME STRENGTH TO FIGHT ALL ODDS. PEACE LOVE AND HARMONI........







Saturday, January 29, 2011

DAGING GORENG DAUN BAWANG

DAGING GORENG DAUN BAWANG

Bahan-bahan:

325 gm daging steak
1 sudu teh garam
2 sudu teh kicap cair
Serbuk lada sulah/lada hitam secukup rasa
1 sudu makan tepung ubi
¼ sudu teh soda bikarbonat
8 cm halia muda – hiris nipis
5 batang daun bawang – potong 4 cm panjang
1 biji telur
4 sudu makan minyak masak

Cara penyediaan:

1. Bersihkan daging dan potong nipis.
2. Lumur daging dengan garam, kicap, lada sulah/lada hitam, tepung ubi dan soda bikarbonat rata-rata.
3. Gaul halia dengan secubit garam dan basuh buang garam.
4. Pukul telur dengan lada sulah/lada hitam dan ½ sudu makan minyak masak.
5. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis halia seminit.
6. Masukkan daging, daun bawang dan 1 cawan air. Tutup kuali dan biarkan masak selama 3 minit.
7. Kacau selama beberapa minit. Kecilkan api setelah daging masak (bertukar warna) dan mesra.
8. Buat lubang di tengah-tengah, dan masukkan telur di tengh-tengah. Kacau rata. Tutup api setelah telur masak.

No comments:

Post a Comment